2024/2025.

Szeptember

Drága Atyám!  Kérünk Téged, áraszd ránk Lelkedet, hogy Benned új erőt nyerjünk és készen álljunk az elkövetkező tanévre. Add, hogy kézzelfoghatóan érezzük és lássuk a Te gondviselésed! Emlékeztess minket arra, hogy munkánk nem hiábavaló, hiszen a jövő nemzedékét látjuk el azzal a tudással és eszközökkel, amelyre a későbbiekben szükségük lesz. Újítsd meg szenvedélyemet bölcsességed megosztására! Adj türelmet a diákokhoz, segíts, hogy tudjak higgadt és jószándékú maradni akkor is, amikor joggal lehetnék dühös! Táplálj bennem együttérzést azok iránt, akiket rám bíztál! Türelmet kérek Tőled a szülők és a kollégák, és saját magam felé is – a tanév rutinjába való visszailleszkedéshez, a különböző szerepek megfelelő betöltéséhez, az elintézendő dolgokhoz. Áldj meg engem, és emlékeztess arra, hogy Te minden nap minden lépésénél velem vagy. Ámen.

Ebben a tanévben egyházi iskolánk 10. évfordulóját ünnepeljük. A tanév során, 10 hónapon keresztül, mely az egész évet átölelő projekt, minden hónapban készülünk valamilyen módon erre a szép ünnepre. Projektünk címe: „10 LÉPÉS A SZERETET ÖSVÉNYÉN”

Szeptember elsején a Veni Sancte szentmisével kezdetét vette a 2024/25-ös tanév. Az idei év mottója: ” Jöjjetek, imádjuk az Urat!” Elkészült iskolánk hitéleti faliújságja is, melyen minden kisdiák kinyújtott keze jelzi, hogy Jézus felé tart a szeretet ösvényén.

A hónap elején Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepét búcsúi szentmisében köszöntöttük. Településünk temető kápolnájának titulusa ez az ünnep. Ez szolgált projektünk első lépéseként. Az ünnep hetében iskolánk valamennyi diákja osztályonként, hittan órák keretében beszélgetett az ünnepről és minden diák kézlenyomatot készített, melyek együtt Krisztus keresztjét mintázzák. Mi mindannyian, a Titokzatos Test tagjaiként, Krisztussal egy közösség vagyunk. Ezt jelképezi az elkészült kereszt, melyet a nagyiskola aulájában függesztettünk ki.

 Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén két történelmi eseményre emlékezünk: Krisztus keresztjének megtalálására, valamint visszaszerzésére.
A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe 335. szeptember 13-ára nyúlik vissza, amikor Jeruzsálemben felszentelték a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár emeltetett Krisztus sírja fölé. A Szent Keresztet a hagyomány szerint Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. A keresztet szeptember 14-én ünnepélyesen felmutatták az összegyűlt népnek. Innen az elnevezés: Szent Kereszt felmagasztalása. Az ereklyét, amelyet később elraboltak a perzsák, Hérakleiosz császár 630 körül szerezte vissza és vitte őrzési helyére – a legenda szerint mezítláb, szegényes ruhában, a saját vállán.

Szent Gellért a pedagógusok védőszentje. Emléknapján szintén hagyomány, hogy Gábor atya az iskolánkban dolgozó valamennyi munkatársért ajánl fel szentmisét. Ez a közös ünnep szeptember 23-án volt, mely Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár előadásával kezdődött. Címe:Miért nem működik a “Százszor megmondtam??” A sikeres nevelés kulcsa: Az érzelmi intelligencia fejlesztése Sok hasznos információval, új látásmóddal gazdagodtunk. A szentmisét Gábor atya mutatta be. A közös délután agapéval, kötetlen beszélgetéssel vált teljessé.

Az idén is, az év minden hónapjában egyszer karizmatikus énekekkel és hangszerekkel szolgálunk a szentmisén, melybe felnőttek és gyerekek is bekapcsolódnak. Erre szeptember utolsó vasárnapján került sor.