Művészeti iskolánkról…

„Az igazi művészet az emberiség emelkedésének
egyik leghatalmasabb eszköze,
s aki azt minél több embernek hozzáférhetővé teszi,
az emberiség jótevője.”

/Kodály Zoltán/

Jászfényszarun a színjátszásnak 120 éves hagyománya van. „Apáról –fiúra” adták a színház szeretetét. A jelenleg is működő Napsugár és Fortuna Együttes megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelte 2022-ben. Csoportjaik évtizedek óta az országos versenyek nívós résztvevői, s színvonalassá teszik városunk kulturális életét. Innen indult pályafutása városunk több színművészének.

Elsősorban színjátszókból és pedagógusokból alakult több éve a Drámapedagógiai Műhely, melynek tagjai komplex művészeti táborokat, nemzetközi szakmai napokat szerveznek. Hagyománya van a képzőművészet különböző ágainak is. Helyi példaképeink: Kiss László tanár, festőművész, Szilágyi Dezső fafaragó iparművész, Szabó Imrefia Béla és Zilahi Zoltán szobrászművész, Penczner Pál festőművész, városunk díszpolgára, Kovács Andrásné tanító, magyartanár, drámatanár, színjátszó rendező, a Magyar Kultúra Lovagja.

A nagyhírű Jászság Néptánc Együttes közelsége, a minket körülvevő Zagyva, Galga folyó-menti települések erős hagyományőrző tevékenységei szintén motiváló tényezők Egy ideig fúvós zenekarunk is volt és nagyon szép ünnepeket, rendezvényeket tudtunk létrehozni. De hiányzott a zenei oktatás sokszínűsége, hiányzott a tánc több fajtája, hiányzott a változatosság, a művészetek terülj asztalkája, a képzőművészet ezerarcúsága. Szükségét és igényét éreztük pedagógusok, a város vezetése és a szülők, hogy a mi településünkön, Jászfényszarun alapfokú művészeti iskola szülessen. Ahol a tanulók tapasztalt, jól felkészült pedagógusoktól tanulhatják a művészetet. És akkor érzelmileg gazdag, művészetet szerető és pártoló felnőttek lesznek belőlük, majdan anyaként-apaként már igénylik gyermekük ilyen irányú képzését és nevelését. Különösen fontos ez egy ilyen kisvárosban, ahol a gyermek csak a szervezett intézményeken keresztül juthat ilyen irányú képzésekhez, hatásokhoz. A város lakói, a szülők, a gyermekek nagy jövőt terveztek maguknak. Hosszú távon gondolkodtak, ezért mindent megtettek, hogy a környék legjobb művésztanárait nyerjék meg az ügynek.

1999-2000. tanévben két művészeti ágon 80 fő részvételével 5 csoportban indult művészeti iskolánk tevékenysége. Jelenleg mind a 4 művészeti ágon folyik oktatás: Zeneművészeti, Táncművészeti, Képző-és iparművészeti és Szín-és bábművészeti ágon.

A tanulólétszám és a felnövők ragaszkodása igazolják művészeti iskolánk fontosságát, amely az idei tanévben ünnepli létrejöttének 25. évfordulóját.